Dotaz: měla jsem manžela v nemocnici pro bolest na hrudníku. Srdeční infarkt byl vyloučen.

Odpověď: Ohledně kořene aorty záleží na velikosti a její dynamice (růstu).

Vstoupit do poradny

 
 

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 55 záznamů z celkového počtu 55, zobrazeny 31. - 35.

 1  2  3  4  5  6  [ 7 ]  8  9  10  11 

Eva Šafránková
Dobrý den, mé mamince je 79 let a má výduť aorty. Nejdříve měla jít na operaci, velikost je na hraně pro nutnost operace, po poslední kontrole jí ale lékař sdělil, že se jedná o trojcípou aortu, kde nehrozí takové riziko prasknuní a operaci odložil. Je skutečně výduť v tomto místě méně nebezpečná a je lepší (vzhledem k věku a s ohledem na zátěž při operaci) neoperovat? Moc děkuji Eva Šafránková
Dobrý den. Jelikož neuvádíte podrobné údaje, nelze nijak komentovat indikaci k operaci. Obecně řečeno je pravděpodobnost ruptury výdutě aorty větší u pacientů s dvojcípou aortální chlopní. Ve věku 79 let chápu jistou zdrženlivost Vašeho kardiologa k indikaci operace. Na druhou stranu důležitější je biologický věk pacienta a jeho přídatná onemocnění.
Martin Z.
Dobrý den, syn kterému je dnes 17 let, má vrozenou kombinovanou srdeční vadu v podobě nedomykavé bikuspidální aortální chlopně (lehká až středně závažná) a lehké stenozy. Chodíme pravidelně na kontrolu ke kardiologovi, který se vyjadřuje tak, že "jednou to dospěje k operaci". Chci se zeptat v jakém zhruba věku dochází k nutnosti operativního řešení? Je mi jasné, že to může být u každého jedince jinak, ale zajímá mě jakýsi věkový průměr operovaných pacientů s touto vadou. Ještě bych se zeptal jak je to se sportem, tedy zda se dá s touto vadou sportovat aspoň na nižší úrovni ? (samozřejmě je nám jasné, že vrcholový sport je vyloučen). Syn nyní organizovaný sport dělá a jsme smířeni i s tím, že by musel s ním jednou skončit, ale spíše mne zajímá zda pak může dělat rekreačně nějaký sport např. florbal, malá kopaná, tenis.Děkuji a zdravím Vás.
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Indikace k operaci je daná symtomy (hlavně dušností) a po té poškozením funkce levé komory srdeční nebo její dilatace. Dalším kriteriem k operaci je velikost kořene aorty a její vzestupné části. Je třeba pacienta sledovat a operaci indikovat v okamžiku, kdy jsou splněna výše zmíněná kriteria. Sportování lze doporučit pouze na rekreační úrovni, na podrobnější rozhodnutí je třeba vyšetření kardiologem. Pokud máte zájem můžeme nabídnout sledování v naší chlopenní poradně: tel. 224 962 634
Petr Sládek
Dobrý den, mám vrozenou středně těžkou srdeční vadu - aortální stenozu a dvoucípou chlopeň. Jsem dlouhodobě sledován u svého kardiologa v Plzni a byl jsem také v IKEMu. Zde mne již doporučili před cca 4 lety uvažovat o operaci a náhradu chlopně za umělou. Nemám výraznější problémy, jsem celoživotní nekuřák, sportovec, netrpím nadváhou, nízký tlak 100/50, věk 50 let. Vzhledem k mým sportovním aktivitám a celkově aktivnímu způsobu života bych chtěl posoudit, zda by záchovná operace mohla být v dohledné době vhodná varianta pro řešení mé vady, kterou bych upřednostnil. Děkuji. Petr Sládek
Dobrý den, záchovná operace bikuspidální aortální chlopně je proveditelná u pacientů, kteří mají tuto chlopeň jemnou, bez kalcifikací. Důvodem k operaci bývá její nedomykavost. Máte pravdu, že tento výkon přináší výhody hlavně mladším pacientům, mezi které patříte. Operace je indikovaná v případě, že máte nějaké symtomy ve spojitosti s vadou (dušnost při námaze) nebo se zvětšuje levá komora srdeční nebo se zhoršuje její funkce (na echokardiografickém vyšetření), případně dilatace kořene aorty. Na posouzení proveditelnosti záchovného výkonu je třeba zhodnotit echokardiografické vyšetření.
Miloš Komůrka
Dobrý den, dovolte mi, abych se na Vás obrátil s následujícím: asi 10 let se léčím s bolestí zad v kříži. Po vyšetření na CT byla zjištěna vyhřezlá ploténka. Následkem toho mám necitlivou pravou nohu po celé zadní straně. Od kolena dolů mám nohu stále studenou a zeslabené lýtko. V kotníku se mi noha při chůzi občas vyvrací do strany. Bolesti nemám, občas v nártu nebo na vnější straně chodidla mě tak nějak píchne, ale za chvíli bolest odezní. Při chůzi mírně na tuto nohu napadám a bolesti nemám. Pravidelně chodím na akupunkturu a kontroly na neurologickou ambulanci. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Miloš Komůrka
Vaše obtíže velmi pravděpodobně spadají do oblasti neurologie. Pokud se Váš neurolog domnívá, že by mohly být i cévního původu obraťte se na naši cévní ambulanci.
Luboš Serbousek
Dne 12.1.2013 jsem našel na internetu informaci o případu p. Tylečka,jak ve vaskulárním centru Vítkovice u p.primáře Kučery mu byla úspěšně vyléčena ischemická choroba dolní končetiny metodou t.zv, "cytostatikem potažený balonkový katetr " Tímto způsobem byly tepny mechanický rozšířené.Jelikož v mém případě se jedná o identickě postížení,včetně již amputované jedne nohy a v druhé noze se mi tepny ucpávají,prosímo sdělení zda je možno ve vaši klinice tuto léčbu aplikovát.Mou vadou je 83 let..K tomu sděluji že tlak mam v mezích ,nekouřím a nejsem diabetik Děkuji . Serbousek
Balonky potažené léky jsou v naší nemocnici k dispozici. Obraťte se prosím na naše intervenční angiology na telefonu 224 962 867.

prof. MUDr. Jaroslav Lindner, CSc.
přednosta klinikyprof. MUDr. Jaroslav Lindner, CSc. přednosta kliniky

 

Vítám Vás na našich nových webových stránkách. Věřím, že umožní naši vzájemnou komunikaci jak s odbornou veřejností, tak i s jednotlivými pacienty.

Celý text

Objednání na kliniku

 

Telefonicky: 224 969 490
nebo se objednejte online

Akce kliniky